• Spominjaj se sobotnega dne - četrta zapoved

  "Spominjaj se sobotnega dne in ga posvečuj!" 2 Mz 20,8

 • GOSPODOVA je zemlja - Bog je stvarnik

  "GOSPODOVA je zemlja in kar jo napolnjuje, zemeljski krog in njegovi prebivalci." Ps 24,1

 • Sedmi dan je dan počitka

  "Sedmi dan je Bog dokončal delo, ki ga je naredil, in počival je sedmi dan od vsega dela, ki ga je storil." 1 Mz 2,2

 • GOSPOD je moj pastir

  "GOSPOD je moj Pastir, slabo se mi ne more goditi." Ps 23,1

 • Sedmi dan je sobota, dan počitka

  "Šest dni naj se opravlja delo, sedmi dan pa je sobota, dan počitka, posvečen GOSPODU ..." 2 Mz 31,15

 • Bog je o sedmem dnevu rekel

  "Kajti nekje je rekel o sedmem dnevu takole: In Bog je počival sedmi dan od vseh svojih del." Heb 4,4

 • Bog je blagoslovil sedmi dan

  "In Bog je blagoslovil sedmi dan in ga posvetil, kajti ta dan je počival od vsega svojega dela, ki ga je storil, ko je ustvarjal." 1 Mz 2,3

 • Slavite Gospoda, ki zdravi bolne

  "Slavi, duša moja, GOSPODA in ne pozabi vseh njegovih dobrot! Ki ti odpušča vse tvoje krivice, ki ozdravlja vse tvoje bolezni." Ps 103,2-3

 • Bog je ustvaril človeka

  "Jaz sem naredil zemljo in ustvaril človeka na njej, jaz sem s svojimi rokami razprostrl nebo in poveljujem vsej njegovi vojski." Iz 45,12

 • Sin človekov - Jezus je Gospodar sobote

  "Sin človekov je namreč gospodar sobote." Mt 12,8

Akne icon

PREHRANA V NOSEČNOSTI - Med nosečnostjo je najbolj ugodna prehrana za žensko povsem vegetarijanska prehrana. S takšno prehrano je sposobna nerojenega otroka opremiti s široko paleto hranil, mineralov, vitaminov, elementov v sledovih, pa tudi glavnih elementov beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob.

 

Ker so vsi ljudje sestavljeni iz tega, kar jedo, so zdravstvene težave, ki se pojavljajo pri otrocih in pozneje pri odraslih, večinoma posledica vrste in kakovosti hrane, ki jo jedo, še posebej v obdobju rasti. Hrana mora vsebovati največjo količino hranljivih dejavnikov, znanih in neznanih, najbližje njihovemu naravnem stanju, kolikor je le možno. Hrana, ki je polnovredna, nerafinirana, ki je šla skozi najmanjšo mero predelave, je najboljša za rast in razvoj.

PREDLOGI ZA NAČRTOVANJE OBROKOV ZA NOSEČNICO

ŽITA IN ŽIVILA Z VISOKO VSEBNOSTJO ŠKROBA: 8 ali več meric dnevno
1 rezina kruha
½ skodelice riža kuhanih žitaric ali polnovrednih testenin
  (Kadar ne poznamo izvor riža, se odsvetuje njegova uporaba, ker ga v določenih delih sveta izpirajo z arzenom.)
¾ - 1 skodelica žit pripravljenih za takojšnjo zaužitje
1 srednje velik do velik krompir
1 majhen do srednje velik sladki krompir

Vegetarijanska Prehrana za nosecnice 2BELJAKOVINSKA ŽIVILA: 2-3 merice stročnic, oreščkov ali semen
½ skodelice kuhanega fižola
½ skodelice tofuja
2 žlici oreščkov, semen ali 1 žlica masla iz oreščkov ali semen

ZELENJAVA: 5 ali več meric
1 skodelica surove zelenjave
½ skodelice kuhane zelenjave
¾ skodelice zelenjavnega soka

SADJE: 5 ali več meric
eno srednje veliko sveže sadje
½ skodelice sadja iz pločevinke
¾ skodelice sadnega soka

SKRB ZA RAZNOVRSTNO PREHRANO

Nosečnica mora poskrbeti,

 • da vsak dan vzame majhno pest oreščkov ali semen,
 • vsaj trikrat na teden je fižol ali arašide,
 • trikrat na teden zelenjavo.

Če iz nekega razloga ni mogoče vzeti ene od teh treh glavnih vegetarijanskih živil, je treba vzeti drugo, če je to mogoče; tako da se v primeru, da fižola ali oreščkov ni mogoče jemati, mora jesti pet ali šest meric kakovostne zelenjave vsak teden. Pametno je izmenjevati oreščke, tako da nobeni oreščki ne povzročijo alergijske reakcije. Semena lahko nadomestijo oreščke (npr. laneno seme, sončnično seme, sezamovo seme in bučno seme). Noben posamezen orešček ali semena ne sme predstavljati celotne diete. Arašidi so pravzaprav stročnica, toda zaradi visoke vsebnosti maščobe se jih lahko občasno uporablja kot oreščke.

DOVOLJ HRANLJIVO

Med nosečnostjo je treba jesti dovolj visoko kaloričnih živil, kot so namazi iz fižolov, sojini proizvodi, oreščki, maslo iz oreščkov, suho sadje, krompir, sladki krompir, testenine in riž, da bi nosečnica pridobila približno 7 do 12 kg. Opazili smo, da nosečnice vegetarijanke ne potrebujejo ogromnega povečanja telesne mase, ki ga potrebujejo nevegetarijanke, da bi zagotovile zdravega dojenčka, saj je visoka vsebnost hranil povsem primerna za zagotavljanje vseh hranil, ki jih potrebuje razvijajoči se zarodek.

Fižol, zelenjava in polnovredna žita bodo zagotovila zadosti kalcija. Soja predstavlja najbolj zaželeni fižol in jo je mogoče uporabiti na različne načine. Najbolj zdrav način je, da si priskrbite suha sojina zrna, jih namočite in jih uporabite v različnih receptih. Pazite se sojinega mleka. Vedno preberite etiketo. Če je neka oblika sladkorja in maščobe med prvimi tremi navedenimi sestavinami, morate to sojino mleko jemati kot začimbo, ne pa hrano.

PREHRANA MED LAKTACIJO

Enaki predlogi za načrtovanje obroka, namenjeni prehrani med nosečnostjo, se lahko uporabljajo med laktacijo. Ker bo med dojenjem ženska potrebovala od 500 do 1000 dodatnih kalorij v svoji prehrani vsak dan, saj bo dojenček jemal toliko prek mleka, si lahko doječa mati privošči več meric katere koli želene skupine hrane. Če je bilo pridobivanje teže med nosečnostjo primerno, lahko še vedno vzdržuje primerno količino mleka tudi, če bo izgubljala od polovice do dveh kilogramov teže vsak mesec.

Vegetarijanska Prehrana za nosecnice 1Mama bi morala vsak sončen dan ven in soncu izpostaviti vsaj 15 centimetrov kože, če ima svetlo kožo in ali dvakrat toliko, če ima temno kožo, da bi si zagotovila dovolj vitamina D. Dobri viri vitamina B 12 so obogateno sojino mleko ali obogateno žito.

Mater in otroka bi bilo treba opazovati v primeru pomanjkanja energije in primerne rasti, zaradi morebitnega pomanjkanja vitamina B 12.

Med dojenjem in nosečnostjo ni dobro jemati kakršnih koli rafiniranih živil, kot so proizvodi iz bele moke, bele testenine, beli kruh ali beli riž. Prav tako je treba opustiti sladkor, sirup, med in melaso, saj ta živila izpodrivajo hranila iz polnovrednih živil in lahko povzročijo neravnovesje v hranilih nerojenega otroka. Zadovoljite željo po sladkem s sladkim sadjem in zelenjavo.

Uživanje tekočine v nosečnosti in med laktacijo

Ženska med nosečnostjo in dojenjem potrebuje dodatne količine tekočine. Med nosečnostjo se tekočine shranjujejo, v času laktacije pa se je ogromno izgublja na račun tvorjenja mleka. Vsak dan je treba popiti približno devet ali deset kozarcev vode; nadomestek za kakšnega od teh kozarcev je zelenjavna enolončnica, ali blag rastlinski čaj.

APETIT MED ROJEVANJEM

Na splošno velja, da, ko noseča ženska začne rojevati, samodejno izgubi apetit. Izkazalo se je, da nizka normalna raven sladkorja v krvi matere, pomaga otroku, da diha bolj pravilno, in hitreje po porodu vzpostavi dihanje. Pomaga lahko pri normalizaciji dojenčkovih lastnih biokemijskih procesov. Med trajanjem poroda: 12-24 ur mati ne je poje ničesar. In dobro znano dejstvo je, da v naslednjih 24-48 urah otrok ne kaže velikega zanimanja za hrano. To obdobje posta je fiziološko zaščitni mehanizem; ne bi se smeli umetno vmešavati v to. Ni najbolje dajati intravenskih tekočin materi, ker povzročajo visok nivo krvnega sladkorja v njeni krvi, kar ne prispeva k najboljšemu zdravju dojenčka. Tudi dajanje sladkorne vode v porodnišnici predstavlja preveliko obremenitev s sladkorjem, ki ga nezrela trebušna slinavka ne more zlahka obvladati. Bolje je dati otroku le kolostrum, prvi izloček, ki ga proizvedejo materine dojke po porodu. To je tekočina, ki je posebej prilagojena posebnim potrebam dojenčka. Zaužitje tega prvega mleka ojača njegov imunski sistem in daje odvajalen učinek, ki pomaga pri prehajanju mekonija, lepljivega prvega blata dojenčka. Poleg tega je vsebnost mineralov, beljakovin in maščob v kolostrumu idealna za novorojenčka. V prvih 24-48 urah bi mu morali dovoliti, da bi spal in se spočil od rojstva, ne da bi ga prekinjali s pogostim hranjenjem. Njegov jok bi morali pomiriti z dojenjem.

 

Vir informacij:

Uchee Pines Lifestyle Center
Cesta 30 Uchee Pines # 75
Seale, Alabama 36875
Tel. +1-334-855-4764
https://www.ucheepines.orgTo spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo. Če želite še naprej uporabljati našo stran, se morate strinjati z našo Izjavo o zasebnosti.