• Spominjaj se sobotnega dne - četrta zapoved

  "Spominjaj se sobotnega dne in ga posvečuj!" 2 Mz 20,8

 • GOSPODOVA je zemlja - Bog je stvarnik

  "GOSPODOVA je zemlja in kar jo napolnjuje, zemeljski krog in njegovi prebivalci." Ps 24,1

 • Sedmi dan je dan počitka

  "Sedmi dan je Bog dokončal delo, ki ga je naredil, in počival je sedmi dan od vsega dela, ki ga je storil." 1 Mz 2,2

 • GOSPOD je moj pastir

  "GOSPOD je moj Pastir, slabo se mi ne more goditi." Ps 23,1

 • Sedmi dan je sobota, dan počitka

  "Šest dni naj se opravlja delo, sedmi dan pa je sobota, dan počitka, posvečen GOSPODU ..." 2 Mz 31,15

 • Bog je o sedmem dnevu rekel

  "Kajti nekje je rekel o sedmem dnevu takole: In Bog je počival sedmi dan od vseh svojih del." Heb 4,4

 • Bog je blagoslovil sedmi dan

  "In Bog je blagoslovil sedmi dan in ga posvetil, kajti ta dan je počival od vsega svojega dela, ki ga je storil, ko je ustvarjal." 1 Mz 2,3

 • Slavite Gospoda, ki zdravi bolne

  "Slavi, duša moja, GOSPODA in ne pozabi vseh njegovih dobrot! Ki ti odpušča vse tvoje krivice, ki ozdravlja vse tvoje bolezni." Ps 103,2-3

 • Bog je ustvaril človeka

  "Jaz sem naredil zemljo in ustvaril človeka na njej, jaz sem s svojimi rokami razprostrl nebo in poveljujem vsej njegovi vojski." Iz 45,12

 • Sin človekov - Jezus je Gospodar sobote

  "Sin človekov je namreč gospodar sobote." Mt 12,8

Akne icon

Obstajajo štirje možni vzorci, ki lahko povzročijo možgansko kap. Embolija je strdek, ki se sprosti in potuje navzgor proti možganom, kjer se zatakne v manjši arteriji, ki vodi do ali v možgane. To prekine pretok krvi v del možganov. Anevrizma je del arterije, ki se napihne navzven in je napolnjen s krvjo. Ta šibka točka se lahko odpre.

 

Krvavitev je posledica poškodovane arterije v možganih, ki poči. Včasih tumor in ne strdek blokira arterijo, ki oskrbuje možgane. Ne glede na vzrok je posledica lokalna smrt možganskega tkiva zaradi pomanjkanja kisika in hrane. Če je poškodovano območje dovolj majhno, bodo možgani, ko nastopi obdobje ponovnega učenja in kompenzacije, preusmerili prizadete možganske funkcije na druga področja možganov.

Simptomi

Možganska kap 1Simptomi možganske kapi se lahko razvijejo v nekaj minutah do nekaj dni. Simptomi so izguba in/ali poslabšanje gibanja, občutljivosti in posebnih funkcij, ki jih nadzoruje poškodovan del možganov. Na primer, poškodba govornega centra v možganih povzroči izgubo ali upočasnitev govora. Povezani so tudi glavoboli, omotica, zmedenost, težave pri požiranju in težave z vidom. Približno 30 odstotkov primerov možganske kapi je usodnih, približno 30 odstotkov povzroči delno izgubo funkcije, približno 30 odstotkov pa si popolnoma opomore. Mnogi ljudje, ki jih možganska kap paralizira, se ponovno naučijo hoditi, izguba intelektualne funkcije pa se ponavadi ne povrne.

Čeprav se kapi ponavadi pojavijo zelo nenadoma, imajo običajno nekakšne opozorilne znake. Prehodni ishemični napadi (TIA) so kot majhne reverzibilne kapi. Povzročajo podobne znake zmedenosti, težave pri govoru, omotico ali težave z vidom, vendar ponovno izginejo v nekaj minutah do urah.

Dejavniki tveganja

Najpogostejša vzroka za možgansko kap sta arterioskleroza (debeljenje žil arterij) in visok krvni tlak (hipertenzija) ali oboje. Drugi dejavniki tveganja so starost, kajenje, nedavni srčni infarkt, povišane maščobe v krvi (hiperlipidemija), diabetes mellitus (sladkorna bolezen tipa II), lepljivost krvnih ploščic, povezana z zvišanimi ravnmi rdečih krvnih celic (policitemija) ali nizko ravnjo hranil, ki preprečujejo lepljivost, kot je vitamin B6, nepravilen srčni utrip (zlasti atrijska fibrilacija), peroralna kontracepcija pri ženskah, mlajših od petdeset let in anamneza poškodovane srčne zaklopke.

Zdravljenje

Prehrana: Živalska maščoba je glavni vzrok kapi. Če odstranimo nasičene maščobe, rdeče meso, jajca, sladoled, ocvrto hrano, omake in predelano hrano, kot so margarina, maslo ali olja za kuhanje, bomo drastično zmanjšali tveganje za možganske kapi. Te maščobe zapirajo arterije, kar zaradi pomanjkanja kisika omejuje cirkulacijo in uničuje možganske celice.

Po možganski kapi je prehrana najpomembnejša in je osnova za okrevanje. Izogibati se je treba rafinirani hrani, kot so beli riž, izdelki iz bele moke in sladkor.

Ne uporabljajte poživil, kot so kava, brezalkoholne pijače in čaj, ki vsebujejo kofein. Izogibajte se tudi začinjeni hrani, tobaku in alkoholnim pijačam.

Pri pripravi obrokov ne uporabljajte soli. Preberite vse deklaracije na izdelkih in se izogibajte živilskim izdelkom, ki imajo na nalepkah napis „soda“, „natrij“ ali simbol „Na“. To pomeni, da izdelek vsebuje sol.

Prepričajte se, da je vaša prehrana uravnotežena in vsebuje veliko vlaknin. Dnevno jejte veliko svežega sadja, zelenjave in polnozrnatih živil, da se z okrepitvijo imunskega sistema z encimi zaščitite pred možganskimi kapmi. Dnevno jejte surovo hrano.

Česen, čebula in lecitin so dober dodatek k vaši prehrani. Da bi preprečili nastajanje krvnih strdkov in izboljšali cirkulacijo, sta najbolj v pomoč vitamin E in česen.

Možganska kap 2Temno zelena listnata zelenjava, stročnice, oreški, semena, soja, pšenični kalčki in polnozrnata živila so dobri viri vitamina E.

Esencialne maščobne kisline omega-3 v lanenem olju so naravna sredstva za redčenje krvi, ki izboljšujejo krvni obtok in preprečujejo trombocite v krvi zaradi lepljenja in zamašitve arterij. Gama-linolenska kislina (GLA) v olju večernega jegliča zmanjša lepljivost sredstev za strjevanje krvi in preprečuje nastanek strdkov.

Ohranite zdravo težo glede na svojo višino. Debelost povzroča neugodne spremembe ravni lipoproteinov v serumu.

Zmanjšajte stres in se naučite tehnik, ki vam bodo pomagale obvladovati stres, ki se mu ni mogoče izogniti.

Redno se gibajte. Vsakodnevni sprehod je dober.

Redno spremljajte krvni tlak in po potrebi ukrepajte, da ga znižate.

Zdravilna zelišča: Kremen v preslici ohranja elastično vezivno tkivo arterij. Preprečuje odlaganje škodljivih lipidov v arterijah. Trikrat na dan vzemite 1 skodelico čaja iz preslice ali 1 žlico soka preslice.

Čaj Ginko bilobe poveča pretok krvi v možgane. Pijte 2 skodelici na dan.

 

Vir informacij:

Uchee Pines Lifestyle Center
Cesta 30 Uchee Pines # 75
Seale, Alabama 36875
Tel. +1-334-855-4764
https://www.ucheepines.org

To spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo. Če želite še naprej uporabljati našo stran, se morate strinjati z našo Izjavo o zasebnosti.