• Spominjaj se sobotnega dne - četrta zapoved

  "Spominjaj se sobotnega dne in ga posvečuj!" 2 Mz 20,8

 • GOSPODOVA je zemlja - Bog je stvarnik

  "GOSPODOVA je zemlja in kar jo napolnjuje, zemeljski krog in njegovi prebivalci." Ps 24,1

 • Sedmi dan je dan počitka

  "Sedmi dan je Bog dokončal delo, ki ga je naredil, in počival je sedmi dan od vsega dela, ki ga je storil." 1 Mz 2,2

 • GOSPOD je moj pastir

  "GOSPOD je moj Pastir, slabo se mi ne more goditi." Ps 23,1

 • Sedmi dan je sobota, dan počitka

  "Šest dni naj se opravlja delo, sedmi dan pa je sobota, dan počitka, posvečen GOSPODU ..." 2 Mz 31,15

 • Bog je o sedmem dnevu rekel

  "Kajti nekje je rekel o sedmem dnevu takole: In Bog je počival sedmi dan od vseh svojih del." Heb 4,4

 • Bog je blagoslovil sedmi dan

  "In Bog je blagoslovil sedmi dan in ga posvetil, kajti ta dan je počival od vsega svojega dela, ki ga je storil, ko je ustvarjal." 1 Mz 2,3

 • Slavite Gospoda, ki zdravi bolne

  "Slavi, duša moja, GOSPODA in ne pozabi vseh njegovih dobrot! Ki ti odpušča vse tvoje krivice, ki ozdravlja vse tvoje bolezni." Ps 103,2-3

 • Bog je ustvaril človeka

  "Jaz sem naredil zemljo in ustvaril človeka na njej, jaz sem s svojimi rokami razprostrl nebo in poveljujem vsej njegovi vojski." Iz 45,12

 • Sin človekov - Jezus je Gospodar sobote

  "Sin človekov je namreč gospodar sobote." Mt 12,8

Akne icon

Sodoben življenjski slog je izjemno ugoden za razvoj bolezni črevesja. S spremembo navad prehranjevanja in življenjskega sloga v življenju se lahko izognemo ali pozdravimo črevesno bolezen.

 

 

- Postopoma spremenite prehrano tako, da ne bo vsebovala hrane z malo vsebine (na koncu dokumenta  je spisek). Da bi videli spremembo oz. izboljšavo, se držite teh načel vsaj nekaj tednov.

- Izogibajte se izdelkom iz pšenice ne pa tudi drugim žitaricam, kot so rž, pira, oves, kamut, enozrnica, ipd. Pšenica ima danes močno spremenjeno strukturo glutena, ki je postal za človeški organizem neprebavljiv.

- Za mesec dni izločite iz prehrane vse živalske proizvode. Ti namreč spreminjajo črevesno floro in spodbujajo bolezen.

- Postite se 1-2 dni vsak teden. Pred  začetkom posta vzemete 8-10 tablet (ali 2 žlici)  aktivnega oglja pred spanjem. Imejte obroke ob isti uri vsak dan, prav tako je pomembno, da hodite spat in vstajate ob isti uri. Tako se bo telo navadilo na ritem. Bodite striktni.

Črevesje 1- Jejte uravnovešeno prehrano z veliko vsebnostjo nerafiniranih žitaric, z nizkimi maščobami in beljakovinami.

- Dodajte 2-3 žlici (bio) otrobov k vaši prehrani vsak dan. To bo olajšalo prebavo.

- Izogibajte se vsem snovem, ki dražijo želodec: čiliji, pekoče začimbe, poper, cimet, kis, pecilni prašek, soda bikarbona, pijače s kofeinom, nikotin, proizvodi iz kakava, čokolada, sladkor, vroča -mrzla pijača ali hrana (naj bo mlačna), skoncentrirana hrana (preveč oreščkov, olja). Izogibajte se zdravilom kot je zdravilo proti zgagi.

- Med obroki (med zajtrkom in kosilom) naj bo vsaj 5 ur med koncem enega obroka in začetkom novega. Med dvema obrokoma ne zaužijte nobene hrane (tudi drobtinice ne), saj bi to ponovno sprožilo prebavni proces od začetka, hrana, ki pa je bila že od začetka v želodcu, bi začela fermentirati.

- Priporočljivo je imeti samo dva obroka na dan (zajtrk, kosilo). Če ne morete brez večerje, naj bo ta lahka (kruh, sadje).

- Jejte počasi, jemljite majhne količine in jih dobro prežvečite, vsaj 40 x vsak ugriz, da se hrana spremeni v smuti in se dobro premeša s slino. Slina vsebuje prebavne encime, ki začenjajo prebavo škroba, sladkorjev, ogljikovih hidratov. Nikoli se ne prenajejte.

- Jejte malo tekoče hrane in nikoli ne pijte med samim obedom, sicer se mora prvo absorbirati tekočina preden se prične prebava. Pijete lahko med obroki, v 5 urnem razmaku (po zajtrku in pred kosilom).

- Ne jejte prezrelega sadja ali zelenjave ali karkoli, kar bi kazalo na gnitje. Iz vašega jedilnika izločite hrano, ki se stara v procesu zorenja ali fermentira, kot so npr. trdi siri, kisla repa, kislo zelje, kisle kumarice, olive v kisu (v slanici so boljša izbira).

-Dnevno spijte 6-8 kozarcev vode, na dan posta pa 10-12 kozarcev.

- Če ste debeli, shujšajte na normalno težo.

- Izogibajte se vsem ozkim oblačilom okoli pasu. Naj bodo vaše okončine dobro pokrite in tople. S tem preprečimo kopičenje krvi v trebuhu.

- Vsak dan vsaj 1 uro telovadite zunaj na svežem zraku.

 

Hrana z malo vsebine                                 Namesto tega lahko uporabite                 

meso                                                              stročnice, polnovredna žita

mleko, siri, jajca                                            zelenjava, stročnice, polnovredna žita

sladkor, sladke pijače                                  sadje, oreščki, sladka zelenjava

bela moka                                                     polnozrnat kruh, žitarice in testenine

bel riž                                                             rjav riž (nebrušen)

 

Vir informacij:

Uchee Pines Lifestyle Center
Cesta 30 Uchee Pines # 75
Seale, Alabama 36875
Tel. +1-334-855-4764
https://www.ucheepines.org

 

 

To spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo. Če želite še naprej uporabljati našo stran, se morate strinjati z našo Izjavo o zasebnosti.