• Spominjaj se sobotnega dne - četrta zapoved

  "Spominjaj se sobotnega dne in ga posvečuj!" 2 Mz 20,8

 • GOSPODOVA je zemlja - Bog je stvarnik

  "GOSPODOVA je zemlja in kar jo napolnjuje, zemeljski krog in njegovi prebivalci." Ps 24,1

 • Sedmi dan je dan počitka

  "Sedmi dan je Bog dokončal delo, ki ga je naredil, in počival je sedmi dan od vsega dela, ki ga je storil." 1 Mz 2,2

 • GOSPOD je moj pastir

  "GOSPOD je moj Pastir, slabo se mi ne more goditi." Ps 23,1

 • Sedmi dan je sobota, dan počitka

  "Šest dni naj se opravlja delo, sedmi dan pa je sobota, dan počitka, posvečen GOSPODU ..." 2 Mz 31,15

 • Bog je o sedmem dnevu rekel

  "Kajti nekje je rekel o sedmem dnevu takole: In Bog je počival sedmi dan od vseh svojih del." Heb 4,4

 • Bog je blagoslovil sedmi dan

  "In Bog je blagoslovil sedmi dan in ga posvetil, kajti ta dan je počival od vsega svojega dela, ki ga je storil, ko je ustvarjal." 1 Mz 2,3

 • Slavite Gospoda, ki zdravi bolne

  "Slavi, duša moja, GOSPODA in ne pozabi vseh njegovih dobrot! Ki ti odpušča vse tvoje krivice, ki ozdravlja vse tvoje bolezni." Ps 103,2-3

 • Bog je ustvaril človeka

  "Jaz sem naredil zemljo in ustvaril človeka na njej, jaz sem s svojimi rokami razprostrl nebo in poveljujem vsej njegovi vojski." Iz 45,12

 • Sin človekov - Jezus je Gospodar sobote

  "Sin človekov je namreč gospodar sobote." Mt 12,8


Slap PlitviceVečina ljudi zdravje uvršča med najpomembnejše prvine srečnega in polnega življenja. Kljub temu mnogi začnejo aktivno skrbeti za svoje zdravje šele takrat, ko se pojavijo prvi simptomi bolezni. Seveda ima sodobna medicina pomembno vlogo pri zdravljenju. Vendar lahko upoštevanje preprostih, vsem dostopnih dejavnikov zdravega življenja, prepreči mnogo bolezni in zagotovi sveže življenjske moči. Poznamo osem dejavnikov, ki jih imenujemo tudi NARAVNI ZDRAVNIKI. Ti so
čist zrak, sončna svetloba, pravilna uporaba vode, pravilna prehrana, telesna dejavnost, počitek, zmernost in zaupanje v Boga.

 

ČIST ZRAK – Pomembno je, da vdihavamo čist in svež zrak. Globoko dihanje na čistem zraku napolni pljuča s kisikom in tako prečiščuje kri. Prečiščena kri je ključnega pomena za zdravje, kajti kri je reka življenja.  Kadar skrbimo za zdravo prehrano in stik s čistim zrakom, kri v vse dele telesa prinaša kisik in hranilne snovi, ki zagotavljajo življenjsko moč. Pravilno dihanje pomirja živce, spodbuja tek, izboljšuje prebavo ter zagotavlja zdravo in osvežilno spanje. Dihajmo počasi in skozi nos ter uporabljajmo  pri tem vse trebušne mišice, trebušno prepono, prsni koš in ramena. Poskrbimo za dovolj široko obleko, ki ne bo utesnjevala dihalnih organov. 

 

SONČNA  SVETLOBA – Zmerna izpostavljenost sončni svetlobi koristno vpliva na naše zdravje. Telo proizvaja večino vitamina D pod vplivom sončne svetlobe, hrana ga namreč vsebuje manj kakor kateregakoli drugega vitamina. Vitamin D je ključni dejavnik, potreben za izgradnjo in obnovo kosti ter optimalno delovanje mišic. Sončna svetloba tudi pomembno vpliva na razpoloženje. Ne dovolite, da bi težke zavese, rolete ali drevesa sončnim žarkom preprečili vstop v stanovanje. Sončna svetloba je hkrati močno razkužilo in lahko skupaj s svežim zrakom uniči večino bolezenskih klic.

 

PRAVILNA UPORABA VODE – Voda je bistvenega pomena za čiščenje organizma in uravnavanje telesnih procesov. Omogoča izmenjavo hranilnih in odpadnih snovi v telesu. Za pravilno delovanje našega organizma je potrebno popiti približno od 6-8 kozarcev vode na dan. Zaprtje, bolečine v hrbtu, glavobol in tudi nizek tlak navadno lahko preprečimo s pitjem zadostnih količin vode ob pravem času. Ne zaužijmo vode skupaj s hrano, ker s tem razredčimo želodčno kislino in tako podaljšamo ter otežimo prebavo hrane. Pijmo vodo vsaj pol ure pred obrokom in ne prej kot uro in pol po obroku. Tudi zunanja uporaba vode ima velik pomen. Kopanje poveča prožnost mišic, okrepi telo in um ter pomiri živce.

 

PRAVILNA PREHRANA – Če želimo biti zdravi, je potrebno zagotoviti zadostno količino in pravo sestavo hranljivih snovi. Najboljši vir življenjsko pomembnih sestavin predstavljajo sadje, zelenjava, polnovredna žita, stročnice ter lupinasti plodovi. Ta živila omogočajo pestro izbiro in zdravo prehrano tudi brez uporabe mesa in izdelkov živalskega izvora. Preudarno izbrana hrana je zdrava in hranljiva, če je pripravljena čim preprosteje in čim bolj naravno. Zagotavlja moč, vzdržljivost in svežino uma, česar ni mogoče doseči s težje prebavljivo in začinjeno hrano. Obroki naj bodo raznovrstni. Med njimi mora miniti vsaj pet ur, da se hrana popolnoma prebavi in da se želodec spočije ter pripravi za naslednji obrok. Ne uporabljajmo močnih začimb kot so gorčica, poper, cimet, močno dišeče in pekoče začimbe, veliko soli, sladkorja in kisa. Vse te snovi namreč dražijo želodec, izzovejo različna vnetja in spodbujajo nezmernost v prehranjevanju.

 

TELESNA  DEJAVNOST   Naša telesa so ustvarjena za gibanje. Redna telesna dejavnost krepi mišice, vpliva na  zdravje kosti, spodbuja delovanje notranjih organov in krepi imunski sistem. Brez telesne dejavnosti začne telo hitro propadati. Če ste kdaj dlje časa imeli v mavcu roko ali nogo, ste občutili, kako se mišično tkivo hitro skrči in izgubi moč. Ob pomanjkanju dejavnosti ne oslabijo samo mišice, ampak tudi kosti. Telesne vaje so temelj vsakega dobrega programa za nadzor teže, pomembno pa prispevajo tudi k zmanjšanju stresa. Trajna in izdatna telesna aktivnost spodbuja in krepi delovanje srca. Med telesno dejavnostjo se v možganih izločajo hormoni, ki vplivajo na dobro počutje človeka. Verjetno ste med telesno dejavnostjo ali po njej poleg prijetne utrujenosti že občutili tudi mir in zadovoljstvo.

 

POČITEK – Počitek je potreben zaradi obnove porabljene energije. Spanje je čas priprave za dejavnosti, ki so pred nami naslednji dan. V dragocenih trenutkih počitka in spanja se izgrajuje mišično tkivo, obnavljajo kosti in kri ter osvežijo umske sposobnosti. Dobro načrtovanje dnevnih aktivnosti se ne prične ob šestih zjutraj, ampak večer pred tem, ko pravočasno ležemo v posteljo. Poleg dnevnega je pomemben tudi tedenski počitek. Stvarnik je podaril človeštvu sedemdnevni tedenski ciklus, v katerem je šest dni predvidenih za delo, sedmi dan, sobota, pa je dan za počitek. Iz ljubezni in zaradi skrbi za človeka je Bog dal zapisati takšen ritem v četrto izmed desetih zapovedi, da bi tako zaščitil človeka. V času sobotnega počitka mu je dal možnost, da se telesno spočije in vzdržuje trajen odnos s svojim Stvarnikom.

 

ZMERNOST – Zmernost se nanaša na vsa doslej omenjena področja zdravega življenja. Ko gre za prehrano, pomeni premišljeno uživanje tega, kar je za telo koristno in popolno odpoved temu, kar zdravju škoduje. Moramo se znebiti vseh škodljivih poživil in mamil, kot so pravi čaj, črna kava, alkoholne pijače, tobak, energijske pijače in podobno. Pljučni rak in ciroza jeter bi postala prava redkost, če bi se odrekli cigaretam in alkoholu. V zmernost lahko vključimo tudi spolnost. Če bi se moški in ženske zadovoljili z Božjim načrtom za spolno življenje izključno v okviru zakonske skupnosti, bi hitro izginili kapavica, aids in ostale spolno nalezljive bolezni. Včasih se nam zdi nemogoče imeti pod nadzorom vsa področja življenja, tudi takrat, ko damo od sebe vse, kar je v naši moči. Zato je tako pomembno, da se zatečemo k zadnjemu izmed naravnih zdravnikov. To je zaupanje v Boga in Njegovo moč za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga.

 

ZAUPANJE V BOGA –  Verjetno ste že slišali pregovor »Zdrav duh v zdravem telesu«. Morda niste pomislili, da velja tudi obratno. Zdrav duh neposredno vpliva na zdravje telesa in krepi imunski sistem. Dokaz za to je podatek, da je več kot 60 % bolezni psihosomatskega izvora. To pomeni, da so telesne bolezni posledica neurejenega duševnega in duhovnega zdravja. Pomanjkanje občutka lastne vrednosti, nejasen smisel in namen življenja, brezup v težkih življenjskih okoliščinah uničujoče vplivajo na človekovo zdravje. Z vsemi naštetimi dejavniki se lahko učinkovito spopademo, če sprejmemo resnico o Bogu, ki je človeka ustvaril z določenim namenom in zanj predvidel veličastno prihodnost. V svetu trpljenja, bolečine in negotovosti živimo zgolj zato, ker se je človek uprl Božjemu načrtu in izbral svojo pot. Vendar je Bogu še vedno mar za nas. Kratkoročno nam ponuja osvoboditev izpod oblasti slabih navad in vzorcev razmišljanja, dolgoročno pa obnovitev dobrih odnosov z Njim, s soljudmi in preseganje minljivosti, ki nas omejuje na vsakem koraku od zibelke do groba. Potrebno je le z zaupanjem sprejeti Njegov načrt rešitve, ki je razodet v Svetem pismu. Zaupanje v Boga in Njegov načrt bistveno vpliva na kvaliteto življenja, zbuja optimizem ter ima izjemen vpliv na telesno zdravje. 

To spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo. Če želite še naprej uporabljati našo stran, se morate strinjati z našo Izjavo o zasebnosti.