• Spominjaj se sobotnega dne - četrta zapoved

  "Spominjaj se sobotnega dne in ga posvečuj!" 2 Mz 20,8

 • GOSPODOVA je zemlja - Bog je stvarnik

  "GOSPODOVA je zemlja in kar jo napolnjuje, zemeljski krog in njegovi prebivalci." Ps 24,1

 • Sedmi dan je dan počitka

  "Sedmi dan je Bog dokončal delo, ki ga je naredil, in počival je sedmi dan od vsega dela, ki ga je storil." 1 Mz 2,2

 • GOSPOD je moj pastir

  "GOSPOD je moj Pastir, slabo se mi ne more goditi." Ps 23,1

 • Sedmi dan je sobota, dan počitka

  "Šest dni naj se opravlja delo, sedmi dan pa je sobota, dan počitka, posvečen GOSPODU ..." 2 Mz 31,15

 • Bog je o sedmem dnevu rekel

  "Kajti nekje je rekel o sedmem dnevu takole: In Bog je počival sedmi dan od vseh svojih del." Heb 4,4

 • Bog je blagoslovil sedmi dan

  "In Bog je blagoslovil sedmi dan in ga posvetil, kajti ta dan je počival od vsega svojega dela, ki ga je storil, ko je ustvarjal." 1 Mz 2,3

 • Slavite Gospoda, ki zdravi bolne

  "Slavi, duša moja, GOSPODA in ne pozabi vseh njegovih dobrot! Ki ti odpušča vse tvoje krivice, ki ozdravlja vse tvoje bolezni." Ps 103,2-3

 • Bog je ustvaril človeka

  "Jaz sem naredil zemljo in ustvaril človeka na njej, jaz sem s svojimi rokami razprostrl nebo in poveljujem vsej njegovi vojski." Iz 45,12

 • Sin človekov - Jezus je Gospodar sobote

  "Sin človekov je namreč gospodar sobote." Mt 12,8

Akne icon

Ščitnica vpliva na vsako celico v telesu, saj ščitnični hormoni vplivajo na metabolizem vseh telesnih tkiv. Prekomerno delujoča ščitnica, stanje znano kot hipertiroidizem, se kaže z zvišanjem telesne temperature in pulza, občasnimi pojavi driske, utrujenostjo, velikim apetitom ob prisotnosti izgube teže in pogosto z duševnim stanjem, ki spominja na manijo.

 

Premajhno delovanje žleze, imenovano hipotiroidizem, prizadane v življenju približno 10% žensk, najpogosteje nekje po 50. letu. Znaki vključujejo naslednje: duševna otopelost, slab spomin, šibkost, groba in suha koža in lasje, krhki nohti, redčenje las, slaba toleranca na mraz, zabuhlost obraza in okončin zaradi zastajanja tekočine in zmanjšano potenje. Takšne osebe lahko pridobivajo težo, govorijo in se gibajo počasneje, imajo počasne reflekse in počasen utrip. Pogosto je zaprtje in krči v mišicah. Pojavijo se lahko hripavost in trpijo zaradi depresije. Mlade ženske s tem stanjem lahko razvijejo menstrualne nepravilnosti.

Manj pogosti vzroki hipertiroidizma vključujejo zaraščanje ščitnice, imenovano adenom, hipertiroidno fazo akutnega tiroiditisa in hipertiroidizem zaradi hidatidiformnih molov (tumorjev zadržane posteljice) ali horiokarcinoma. Redki vzroki so presežek TSH (ščitnični stimulirajoči hormon iz hipofize) in čezmerni vnos ščitničnih hormonskih dodatkov. Hipertiroidizma ne smemo obravnavati kot nepopravljivega, saj lahko veliko primerov zdravimo z nekirurškimi in nefarmacevtskimi zdravili.

Golša je povečanje ščitnice in povzroča oteklino v vratu. Lahko povzroči preveč ali premalo hormona. Neustrezen vnos joda lahko povzroči golšo. Oteklina, povezana z golšo, se lahko poleti zmanjša, saj jod v prehrani naraste, ko jemo svežo zelenjavo.

Najpogostejši vzrok za čezmerno proizvodnjo ščitničnih hormonov je Gravesova bolezen. Gravesova bolezen, zaradi golše, ki proizvaja preveč ščitničnega hormona, lahko povzroči tudi nenormalno izbočenje očesnih jajc, znano kot eksoftalmus. Pri ženskah je petkrat pogostejši kot pri moških. Gravesova bolezen je ponavadi dedna in se najpogosteje pojavlja v starosti od 20 do 40 let. Pogosto nastane po okužbi ali čustvenem stresu.

Za Gravesovo bolezen mnogi menijo, da je avtoimunska motnja, saj se povečana proizvodnja imunskih globulinov nahaja v več kot 60 odstotkih primerov. Nekateri limfociti, ki bi morali biti po okužbi običajno zatrti, preživijo zaradi okvare enega dela imunske budnosti. Limfociti tvorijo interakcijo z antigenom na ščitničnih celicah tako, da proizvajajo imunski globulin, ki spodbuja delovanje ščitnice in posnema delovanje TSH. Denaturiranje imunskih globulinov v črevesnem traktu lahko pomaga pri nadzoru hipertiroidizma. Zato moramo biti pozorni na morebitne strupe v črevesju in pri hipertiroidizmu spodbujati dobro delovanje črevesja. S hipertiroidizmom je bila povezana bakterija Yersinija, ki raste v črevesju, saj zavira pravilno delovanje T-limfocitov, splošni učinek pa je, da daje ščitnici podobno spodbudo kot TSH.

Osebe s prekomerno dejavno ščitnico bi morale prepoznati, da je telo obremenjeno. Včasih srčni utrip presega 100 ali pa je celo nad 120. Krvni tlak je lahko povišan, ustna temperatura pa lahko nad 100.

1. Zdravljenje HIPERTIROIDIZMA - prekomerno aktivne ščitnice

Zdravilna rastlina skrečnik zavira presnovo joda. Zavira tudi tiroksin in nekatere druge hormone v telesu. Uporabite polovico čajne žličke tinkture trikrat na dan in v štirih dneh povečajte na eno čajno žličko trikrat na dan. Če tinkture ni mogoče dobiti, se lahko pije čaj in sicer po eno skodelico štirikrat na dan.

Ščitnica 1Tinktura srčnice je koristna pri razbijanju srca in tahikardiji. Začnite s pol čajne žličke tinkture trikrat na dan in povečujte do največ ene čajne žličke. Če želite, lahko namesto tega uporabite tudi čaj iz glogovih jagod, štiri do šest skodelic na dan.

Proti bakteriji Yersiniji predlagamo vsak dan eno do dve žlici ameriškega slamnika in eno žlico prahu kanadskega zlatega korena (Hydrastis canadensis). V litru vode kuhajte 20 minut. Celotno količino je treba jemati dnevno 30 dni. Druga zelišča lahko zmešamo v isti formuli. Vsakodnevno sestavljajte sveže.

Kvercetin (snov, ki se nahaja v čebuli), 1000 miligramov dvakrat na dan v kapsulah, lahko pomaga zmanjšati vnetje na ščitnici, pa tudi v prebavilih. Druga protivnetna sredstva so jagode gloga, golostebelni sladki koren, laneno olje (ena čajna žlička trikrat na dan) in beli vratič. Zelišča uporabljajte v standardnih količinah, ena čajna žlička na skodelico vode. Vse korenine, lubje, jagode itd. nežno vremo 20 minut; medtem ko se vsi listi in cvetovi zgolj namakajo v svežo kuhano vodo 30 minut.

Po potrebi uporabite sedativna (pomirjevalna) zelišča, kot so mačja meta, baldrijan, pasijonka in čeladnica. Dobra zeliščna formula je 1 do 1/2 litra vode in 2 žlici glogovih jagod v prahu (Crataegus oxycantha), ki jih nežno kuhamo 25 minut. Odstavite s štedilnika, dodajte 2 žlici skrečnika, 2 žlici čeladnice in 1 žlico baldrijana, pasijonke ali mačje mete, če potrebujete še dodatno pomiritev. V enem čaju lahko zmešamo do sedem zelišč. Pokrijte in naj ostane namočeno še pol ure.

Oseba s hipertiroidizmom naj si v svojo prehrano velikodušno dodaja alge. Le te vsebujejo veliko joda in tako lahko zavirajo delovanje ščitnice. Dobro je, da uživajo jodirano sol in jedo morske alge, kolikor jih prenesejo. Jod v farmakoloških odmerkih (v primerjavi s hranilnimi ali homeopatskimi odmerki) zavira sproščanje T3 in T4. Jod lahko dobite v lekarni. Vprašajte farmacevta za jod namenjem terapijam. (Gree, W.L., and Ingbar, S.H., The Thyroid, third edition, New York: Harper and Rowe, 1971, p.41)

Za porabo odvečnega ščitničnega hormona poskrbite za toliko vadbe na prostem, kot se vam zdi primerno. Vadbo izvajajte v hladnem delu dnevu, pri tem pa pazite, da ne pretiravate.

Hidroterapija

Na ščitnico nanesite izmenično vroče in hladne obkladke. To vključuje vroče obkladke, zavite okoli vratu in zgornji del prsnega koša, ki jih držite šest minut, potem pa izmenjate z ledeno hladnimi obkladki 45 sekund. Ponovite tri do pet krat. Tretma izvajajte dvakrat dnevno sedem dni, nato pa samo po enkrat, najbolje zjutraj, naslednjih 30 dni. Če je v žlezi vnetje, ki povzroča hiperaktivnost, bo to zdravljenje v pomoč.

Prehrana

Medtem ko obstajajo določena živila, ki zmanjšujejo delovanje ščitnice, lahko tofu in drugi sojini izdelki blago spodbudijo delovanje ščitnice. Če ima oseba prekomerno aktivno žlezo, naj se izogiba sojinim proizvodom, medtem ko naj se tisti, ki imajo premalo aktivne žleze, osredotočijo na njihovo uživanje. Izogibajte se živilom, ki vsebujejo zaviralne aminokisline, ker lahko stimulirajo ščitnico: kislo zelje (histamin), sir (tiramin, triptamin in fenil etilamin), banane (dopamin, norepinefrin in serotonin) in vino (histamin).

Tiosečnina ponavadi zmanjša delovanje ščitnice. Znano je, da je v velikih količinah prisotna v repi, ohrovtu, zelju in oljni ogrščici. (Endocrinology. 43:105, August, 1948) Uživanje soka iz zelja je lahko primeren način za vzdrževanje zaviralne komponente. Zaužijte vsaj eno porcijo spodaj naštetih živil, saj vsebujejo snovi, ki zavirajo delovanje ščitnice. Goitrin je pri človeku nekoliko bolj aktiven kot propiltiouracil. Približno 25-50 mg goitrina najdemo v 0,5 kg - 2 kg svežih križnicah, kot so zelje, koleraba, cvetača, brokoli, brstični ohrovt, koleraba in kodrolistni ohrovt.

Živila ki zavirajo delovanje ščitnice

 

 • Za hipertiroidizem zaužijte 0,5 -1 skodelico zeljnega soka na dan in pojejte vsak dan toliko zelja in njegovih sorodnikov (tistih živil, označenih z * na zgornjem seznamu), kolikor jih lahko.
 • Hrana, ki ima rdeče, rumeno in modro obarvane cvetove ali plodove, lahko zavira delovanje ščitnice. Uživanje prosa lahko zmanjša delovanje ščitnice s pomočjo spojine tiocianat, ki jo vsebuje. Kuhano proso in shranjeno za teden dni poveča njegovo zaviralno moč za šestkrat.
 • Ščitnica 3Pri hipertiroidizmu sta lahko prisotna zaprtje in driska, saj se prebavni trakt občasno izprazni in nato ne reagira. Vzemite eno žlico oglja v prahu v vodi dopoldne, popoldne in pred spanjem in to ponavljajte 1 mesec. Oglje ponavadi uravnava delovanje črevesja in lahko veže nase tudi nekaj odvečnega ščitničnega hormona, če ta še ni vezan na beljakovino. Lahko pomaga odstraniti tudi yersinijo (bakterijo).
 • Vsako noč nosite grelni obkladek ali obkladek z aktivnim ogljem na ščitnici, da zmanjšate vnetje.
 • Poslužujte se nevtralne kopeli 40-90 minut, tako da voda ni ne vroča ne hladna.
 • Od prvega dne zdravljenja z vročimi in hladnimi obkladki uporabljajte dalj časa trajajoče hlajenje (30 minut) npr. z vrečko ledu, najbolje sredi dneva. Dolgotrajni hlad lahko zavira delovanje ščitnice.
 • Dnevno pijte 8 do 12 kozarcev vode, ki zadostujejo, da urin ostane bled in da se črevesje dobro giblje.

Delovanje prebave je potrebno skrbno nadzorovati, ker se presežek ščitničnega hormona lahko izloči v prebavila in se od tam popolnoma izloči. Če želite pomagati zdravju prebavil, poskusite naslednje:

 1. Tri dni vodnega posta ali posta s sokovi, če ne zmorete vodnega posta.Tako se čisti črevesje in zmanjšuje skupno obremenitev z antigeni. Antigeni so lahko vzrok hiperaktivnosti pri nekaterih ljudeh. Post pomirja.
 2. Uživajte prebavne stimulante, kot so laneno seme ali seme indijskega trpotca (ena do tri žlice) ali čaj rdečega bresta. Ti izdelki se lahko kombinirajo z izdelke proti Yersiniji.
 3. Na dan, preden se začne post, zaužijte dve veliki žlici oglja, vmešanega v velik kozarec vode štirikrat na dan, in nadaljujte, dokler se post ne konča, z eno žlico v velikem kozarcu vode štirikrat na dan.
 4. Uporabite prebavne encime, zlasti tripsin, da pomagate razgraditi imunske globuline v prebavilih. Nekateri so priporočili tudi amilazo in lipazo.

2. Zdravljenje HIPOTIROIDIZMA – premalo aktivne ščitnice

Slabo delovanje ščitnice ne bi smeli obravnavati kot nepopravljivo stanje, saj pri mnogih bolnikih pride do ponovnega normalnega delovanje ščitnice, potem ko so imeli nekaj tednov ali mesecev ali celo let nizko delovanje. Pomanjkanje joda ALI presežek joda lahko zavira ščitnico, nekatera zdravila, prehrana, ki zmanjšujejo delovanje ščitnice, pa tudi vnetje ščitnice so dejavniki, ki lahko povzročijo reverzibilni hipotiroidizem. Obstajajo tudi okoljski dejavniki, ki imajo zaviralno delovanje, med katerimi je eden litijev karbonat, običajno zdravilo. Delovanje ščitnice lahko včasih zavira proizvodnja protiteles, namesto, da bi jo stimulirala.

Ženske z diagnozo slabše delujoče ščitnice pogosto zdravijo s tiroksinom (Synthroid je komercialno ime), pri čemer pričakujejo, da bodo na Synthroidu ostale do konca življenja. Po menopavzi pa je potreben manjši odmerek, če je sploh potreben. Čeprav dolgotrajna uporaba tiroksina lahko oslabi kosti in poveča tveganje za nastanek raka dojke, mnoge ženske niso opozorjene, da lahko pride do osteoporoze ali raka dojke kot posledice dolgotrajne uporabe nadomestka ščitničnih hormonov.

Če želite naravno odpraviti slabo delujočo ščitnico, uporabite naslednja preprosta sredstva:

 1. Pomanjkanje sonca lahko povzroči slabše delovanje ščitnice. Na sonce se odpravite za vsaj 70 minut na teden.
 2. Proste maščobe (margarina, maslo, majoneza, ocvrta hrana, olja za kuhanje, solatna olja in arašidovo maslo) lahko zavirajo ščitnico. Te je treba preprosto izločiti iz prehrane.
 3. Povečanje vadbe lahko poveča delovanje ščitnice s spodbujanjem proizvodnje TSH v hipofizi. T3 v krvi počasi narašča med in po naporni vadbi. (Act Med. Scand. 1984; 216: 269–75)
 4. Za hipotiroidne dojenčke je materino mleko dobro zdravljenje. Daje imunsko zaščito in tudi ščiti pred hipotiroidizmom dokler otroka ne odstavimo. (Medical World News. 2-7-77, str. 27) Vsak dojenček si zasluži pravico da je dojen.
 5. Hendikepiranim osebah, ki so bile rojene s hipotiroidom, po treh letih prekinite terapijo dopolnjevanja s ščitničnimi zdravili. Mogoče se bo ščitnica po dosegu določene stopnje zrelosti zagnala sama.
 6. Izogibajte se tistim živilom, za katere je znano, da zavirajo delovanje ščitnice. Glejte seznam na strani 4-5.
 7. Vsak dan uporabite vsaj eno mero ovsa, soje in banan, saj stimulirajo ščitnico.
 8. Na splošno zelenjava deluje zavirajoče na ščitnico, zlasti tista, navedena na strani 4-5. Sadje lahko prosto jeste, razen naštetega. Izogibajte se koruzi in koruznim izdelkom.
 9. Zjutraj in zvečer se hladno stuširajte, da spodbudite ščitnico, temperatura vode naj bo okoli 36,6 stopinj.
 10. Uporabite hladno prho za nadledvični predel, ki naj ji sledi, če je mogoče, tapotement (tapkanje s konicami prstov) po predelu pod ramenskimi lopaticami, da spodbudite nadledvične žleze, ki pozneje stimulirajo ščitnico.
 11. Uporabite učinkovito zdravljenje izmeničnega vročega in hladnega (hidroterapije) na območju ščitnice, kot je opisano pod hipertiroidizmom zjutraj in zvečer sedem dni, nato zjutraj le 30 dni. Če tega zdravljenja ni mogoče opraviti, ga lahko nadomestimo z obkladkom iz aktivnega oglja na območju ščitnice, ki ga nosimo osem ur čez noč.
 12. Ne uporabljajte električne odeje. Prisilite ščitnico, da proizvede lastno toploto za ogrevanje telesa.
 13. Dnevno si privoščite tri do pet ur dela na prostem, zunaj, da spodbudite delovanje ščitnice.
 14. Prehrana naj ne vsebuje soli, olja in naj bo brez sladkorja dokler ščitnica ni pod nadzorom. Maščobe v krvi so ponavadi nenormalno povišane, zato se nabira tekočina.
 15. Popijte skodelico čaja z algami dulse (rdeča palmaria) na dan ali pa eno žličko potresite po živilih za okus namesto soli, za malo joda.
 16. Indijska kopriva (Coleus forskohlii) in bdelij (Commiphora guggul) sta dobri zelišči za spodbujanje delovanja ščitnice.

Sočasno z zdravljenjem hipotiroidnih stanj je potrebno podpreti jetra pri povečanju pretvorbe T4 v T3. Uporabite golostebelni sladki koren, regrat in pegasti badelj. Ta postopek pomaga tudi pri funkciji nadledvične žleze in tako se s podporo jeter in drugih žlez hormon T4 lažje pretvarja v T3.

Dovoljena živila pri hipotiroidizmu

Žita - amarant, ajda, kvinoja, pšenica, rž, riž, ječmen, pira.

Zelenjava - alfalfa kalčki, ohrovt, artičoka, šparglji, kumare, koriander, jajčevci, česen, maitake (velika zraščenka) ali gobe shiitake, krompir, okra, peteršilj, pastinak, buče, bučke, pesa, paradižnik.

Stročnice - soja (kuhana, pečena, zmleta in popražena, sojina zrna itd.), tofu.

Maščobe - avokado, semena (sezam, sončnice, mak, indijski trpotec, lan), brazilski oreščki, indijski oreščki, kokos, oreščki makadamije, oljke, arašidi brez kože, pekani (orehi), pinjole, bučna semena.

Sadje - brusnice, ribez, datlji, fige, kivi, mango, lubenica, kaki, ananas, papaja, šipek, nektarine, banane, maline. Razno - Kvas, majhna količina morskih alg (alge kelp, dulse)

Dopolnjevanje ščitnice

Potrebe po ščitničnem hormonu se s staranjem zmanjšujejo. Če jemljete ščitnični dodatek, kot je Synthroid, in bi ga radi poskusili opustiti, zmanjšajte odmerek za eno dozo na teden. Recimo, da trenutno jemljete sedem odmerkov na teden, naslednji teden vzamite le še šest odmerkov, naslednji le pet odmerkov, naslednji štiri itd. V vsakem primeru, tudi ko zaznate, da imate simptome zaradi nizkega delovanja ščitnice, se zadržite pri tem številu odmerkov štiri tedne, da se pokaže ali se bo ščitnica prilagodila znižani ravni dodatka. Ko se približno čez mesec dni stabilizirate, ponovno začnite zmanjševati število odmerkov na teden, vendar na vsakem znižanem nivoju ostanite en mesec.

V tem času lahko iz laboratorija dobite še en izvid ravni TSH in preverite, ali vaša hipofiza povečuje svojo aktivnost. Pazite na simptome hipotiroidizma - prekomerno suho kožo, zvišano raven holesterola v krvi, počasnost, počasno govorjenje, slabši odzivni čas in občutljivost na hlad. Lahko, da boste opazili poslabšano odzivnosti refleksov, da traja dlje časa, da ujamete nekaj, kar pade, ali da obrnete glavo, da vidite ali se nekaj premika.

Hormonski nadomestek lahko povzroči resne stranske učinke. Nekoč so zdravniki rekli, da vam hormonski nadomestek "ne bo pomagal, vendar vam ne bo škodoval". Zdaj vemo, da lahko povzroči številne hude telesne težave, celo smrt. V redkih primerih lahko povzroči težave s srcem. Pri osebah s šibkim srcem, lahko uživanje zdravila poveča metabolizem bolj, kot ga je srčna mišica sposobna podpreti. Posledica je lahko srčno popuščanje ali celo srčni zastoj.

Nezadostnost adrenalina se lahko pojavi iz skoraj istega razloga kot srčni zastoj. Nadledvična žleza bo zaradi pomanjkanja ščitničnega hormona delovala počasi, saj je vsak organ v telesu zaradi pomanjkanja ščitnice upočasnjen. Da bi povečalo potrebo tkiv po presnovni podpori v času, ko nadledvična žleza še ni dovolj okrevala od pomanjkanja ščitnice, bo telo prepoznalo nezadostnost hormonov nadledvične žleze in reagiralo. Prilagoditev dopolnilu ščitnice lahko zahteva nekaj tednov.

Z jemanjem dopolnila za ščitnico, lahko poslabšate diabetes, saj dopolnilo ščitnice poveča tudi potrebo po insulinu. Antikoagulanti (sredstva proti strjevanju krvi) se lahko zmedejo. Ko se začne dopolnjevanje ščitnice, je treba odmerek prilagoditi. Dopolnilo ščitnice poveča potrebo po Coumadinu. Pri novorojenih otrocih lahko nastane sinostoza zaradi materinega jemanja dopolnila ščitnice. Če se kosti lobanje zgodaj zaprejo, lahko pomeni, da se možgani niso razvili tako dobro, kot bi se morali.

Estrogen poveča proizvodnjo določenih delcev ščitnice, zlasti globulina, ki veže ščitnico.

Dopolnilo ščitnici bo povečalo potrebo mnogih bolnikov po antidepresivih. Preprost primer depresije se lahko spremeni v zaskrbljujoč primer depresije.

Zaradi pomanjkanja ščitnice ali zaradi dodatka ščitnice se lahko pojavi srčna aritmija.

Digitalis (digoxin) lahko postane bolj strupen z dopolnilom ščitnice. Z dopolnilom za ščitnico se lahko pojavijo angine in tahikardije.

Pri nekaterih, ki jemljejo dopolnilo za ščitnico, se lahko pojavi izpadanje las. Po umiku dopolnila lasje ponavadi zrastejo v enem letu.

3. Hashimoto tiroiditis (Avtoimunski tiroiditis/Kronični limfocitni tiroiditis)

Ščitnica je termostat telesa. Telesu pove, kdaj naj proizvede več ali manj toplote. Proizvaja tiroksin, ki vpliva na več telesnih funkcij, vključno s splošno hitrostjo presnove. Hipofiza, žleza, ki se nahaja v središču lobanje pošilja TSH (ščitnično stimulirajoči hormon), da pove ščitnici ali naj pospeši ali upočasni delovanje. Ko se šibka ščitnica ne odzove, ostane raven TSH visoka – to pomeni, da mate hipotiroidizem.

Hormon tiroksin, je skoraj čisti jod. Menijo, da je Hashimotova bolezen najpogostejši vzrok za premalo ščitnice. To se zgodi ko telo postane alergično na lastni tiroksin! Ni jasno, zakaj se to zgodi. Poleg tega lahko imunski sistem proizvede protitelesa, ki napadejo ščitnico in motijo proizvodnja hormonov. To uničenje ščitnice, ki ima za posledico hipotiroidizem, imenujemo miksemi. To je pravzaprav bolezen imunskega sistema. Menijo, da je presežek kemikalij, strupenih hlapov oz. zdravil, tobačnega dima, nečistega življenja itd., moti imunski sistem in povzroči, da podivja.

Oddaljite se od kemikalij s selitvijo v državo, živite čisto življenje, jejte pravilno, za izdelavo uporabite destilirano vodo, del časa delajte zunaj, imejte mir z Bogom in vsak dan se boste počutili bolje.

Zdravljenje

 • Jod potrebujete vsak dan, ob vsakem obroku. Predolga uporaba zdravil za ščitnico lahko oslabi kosti ali povzroči raka dojke.
 • Med morskimi algami sta najbolje uravnovešena vira mineralov v sledovih dulse Nova Scotia ali norveška kelp. Večina drugih izdelkov iz morskih alg vsebuje tudi jod, vendar niso videti tako uravnotežene pri zagotavljanju širokega spektra drugih mineralov v sledovih. Liste alg pustite, da se posušijo, jih zmečkate in potresete po hrani.
 • Drugi vir joda je Lugol-ova raztopina (Lugol solution). To je seveda treba jemati v izredno majhnih odmerkih. Na žalost ga je težko dobiti. Lekarne ga imajo, vendar ga dajejo na recept.
 • Seveda obstaja tudi jodirana sol. Težava je v tem, da je v trgovinski soli aluminij, kar lahko privede do Alzheimerjeve bolezni.
 • Nekateri uživajo "morsko sol", vendar na splošno to ni nič drugega kot običajna sol, izvlečena iz oceana in ne iz rudnikov soli. Je samo navadna sol!
 • Nekateri uporabljajo kamnito sol (iz rudnikov soli) in jo meljejo. A tej primanjkuje joda.
 • V Franciji obstaja podjetje, ki proizvaja sol iz oceana, ki ima vse naravne minerale v sledeh, vključno z jodom. Suha, sipka sol je vedno obdelana s kemikalijami.
 • Priporočam, da ob vsaki jedi uporabljate tako Novo Scotia dulse kot to francosko morsko sol.
 • Pri nekaterih je mogoče težave s ščitnico pozdraviti, za druge pa je nekaj s čimer bodo živeli celo življenje, medtem ko lahko izvajajo tisto, kar lahko zmanjša težavo. Poleg jemanja dodatka joda, jejte hranljivo prehrano. Strokovnjaki pravijo, da zmerno jeste iz družine zeljnic (brokoli, zelje, ohrovt, brstični ohrovt, gorčično zelenje), saj ponavadi zavirajo delovanje ščitnice. Enako velja za breskve in hruške.
 • Klor, fluorid in jod so kemijsko povezani in blokirajo vnos joda v ščitnico. Zato se izogibajte klorirani vodi, fluorirani vodi in zobnim pastam.
 • Motnja v delovanju ščitnice je lahko posledica pomanjkanja sonca in vnosa prostih maščob (margarina, maslo, majoneza, ocvrta hrana, kuhinjske maščobe, solatna olja in arašidovo maslo).
 • Funkcije ščitnice se bodo povečale z več vadbe, ki spodbuja hipofizo k proizvodnji TSH. T3 v krvi počasi naraste med in po težjem naporu ali vadbi.
 • Materino mleko je dobro za zdravljenje hipotiroidnih dojenčkov in pomaga zaščititi normalen razvoj dojenčkov do odstavljenja.
 • Za pravilno absorpcijo joda je potreben vitamin A. Vitamini skupine B delujejo skupaj pri hranjenju ščitnice: B6 pomaga ščitnici, da jod učinkovito uporablja v proizvodnji hormonov; B12 pomaga ščitnici pravilno delovati.
 • Za stimulacijo ščitnice: Vsak dan pojejte eno porcijo ovsa in banan, hladen tuš vsako jutro in večer in vsak dan delatje 3-5 ur na svežem zraku.
 • Izogibajte se električnim odejam, če je to mogoče.
 • Uporabljajte dieto brez maščob, brez sladkorja in brez soli, dokler ščitnica ni pod nadzorom. Na dolgi rok potrebujete malo soli in olja.
 • Naturopat v Srednji Ameriki priporoča naslednje postopke:

Za prenehanje jemanja zdravil za ščitnico: Pojdite na post in program čiščenja s sadnimi in zelenimi sokovi, kateremu sledi izgrajevalni program z uživanjem preprostih hranilnih živil (zlasti surova hrana). To počnite 2-4 tedne. Pojdite na naravnanje hrbtenice, hrbta in vratu ter jemlite eno tableto alg na dan. Pravi, da to vedno deluje.

Razmislite

Bog je v človeško telo položil zakone po katerih naj bi delovalo, da bi ostalo zdravo. Vsakokrat, ko spoštujete te zakone, ustvarjate pogoje, v katerih si vaše telo lahko opomore samo. Zakoni po katerih delujejo naša telesa, in tukaj mislimo na telesa kot telesno, duševno in duhovno celoto, tvorijo celosten življenjski slog. Ti zakoni se imenujejo tudi naravni zdravniki in so: zadostno pitje vode, pravilna polnovredna prehrana, gibanje, dovolj počitka, zmernost v dobrih stvareh in popolna abstinenca v škodljivih snoveh, uporaba svežega zraka in sonca ter zaupanje v Boga. Omogočite vašemu telesu da si opomore z upoštevanjem teh preprostih osmih načel, ki so brezplačna in na voljo vsakomur.

Ne pozabite: Ni vas nobena izkušnjava zadela razen take, ki jo more človek prenesti; zvest pa je Bog, ki vam ne da biti izkušanim nad vašo moč, temveč stori z izkušnjavo tudi izhod iz nje, da jo morete prenesti. (1 Kor 10,13).

 

Vir informacij:

Uchee Pines Lifestyle Center
Cesta 30 Uchee Pines # 75
Seale, Alabama 36875
Tel. +1-334-855-4764
https://www.ucheepines.org

The Natural Remedies Encyclopedia

 

 

To spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo. Če želite še naprej uporabljati našo stran, se morate strinjati z našo Izjavo o zasebnosti.