• Spominjaj se sobotnega dne - četrta zapoved

  "Spominjaj se sobotnega dne in ga posvečuj!" 2 Mz 20,8

 • GOSPODOVA je zemlja - Bog je stvarnik

  "GOSPODOVA je zemlja in kar jo napolnjuje, zemeljski krog in njegovi prebivalci." Ps 24,1

 • Sedmi dan je dan počitka

  "Sedmi dan je Bog dokončal delo, ki ga je naredil, in počival je sedmi dan od vsega dela, ki ga je storil." 1 Mz 2,2

 • GOSPOD je moj pastir

  "GOSPOD je moj Pastir, slabo se mi ne more goditi." Ps 23,1

 • Sedmi dan je sobota, dan počitka

  "Šest dni naj se opravlja delo, sedmi dan pa je sobota, dan počitka, posvečen GOSPODU ..." 2 Mz 31,15

 • Bog je o sedmem dnevu rekel

  "Kajti nekje je rekel o sedmem dnevu takole: In Bog je počival sedmi dan od vseh svojih del." Heb 4,4

 • Bog je blagoslovil sedmi dan

  "In Bog je blagoslovil sedmi dan in ga posvetil, kajti ta dan je počival od vsega svojega dela, ki ga je storil, ko je ustvarjal." 1 Mz 2,3

 • Slavite Gospoda, ki zdravi bolne

  "Slavi, duša moja, GOSPODA in ne pozabi vseh njegovih dobrot! Ki ti odpušča vse tvoje krivice, ki ozdravlja vse tvoje bolezni." Ps 103,2-3

 • Bog je ustvaril človeka

  "Jaz sem naredil zemljo in ustvaril človeka na njej, jaz sem s svojimi rokami razprostrl nebo in poveljujem vsej njegovi vojski." Iz 45,12

 • Sin človekov - Jezus je Gospodar sobote

  "Sin človekov je namreč gospodar sobote." Mt 12,8

Akne icon

Pri presnovnih procesih v organizmu nastanejo kisline, ki jih mora telo izločiti. Pri hranilno bogati prehrani to ni problem. Če pa se prehranjujemo pretežno s hrano, ki tvori kisline, potem telo ne more več vzdrževati kislo-bazičnega ravnovesja in popusti kislemu okolju.

 

 

Kislo bazično ravnovesjeČe je naše kislo-bazično ravnovesje trajno moteno, lahko pride do resnih bolezni: prebavne motnje, pekoča zgaga, izpadanje las, motnje v prekrvavitvi, kožne bolezni, celulit, revma, artritis, osteoporoza, rak. Veliko organov se odziva na tako obremenitev, želodec, dvanajsternik, slinavka, jetra, žolčnik in črevo so direktno prizadeti. Tudi splošno počutje je moteno: počutite se brez moči, izčrpani, pridružijo se bolečine in napetost okončin. Na splošno lahko telo preneha delovati pravilno.

Vzrok za neravnovesje se nahaja v prvi vrsti v prehrani. Prehrana je sestavljena iz kislin in baz, čeprav večina živil vsebuje več kislih kot bazičnih snovi.

Predvsem živalska prehrana bogata z beljakovinami, kot je meso, ribe, perutnina, pa tudi mlečni proizvodi, kot so trdi siri, spadajo med kislo tvorna živila, pri prebavi katerih se tvorijo žveplove in fosforjeve kisline.

Upoštevajte, da okus prehrane pogosto ne pove ali gre za bazično ali kislo tvorno živilo. Limona, na primer, učinkuje v organizmu bazično, medtem ko kruh, makaroni in sladkarije delujejo kislo na telo.

Zdrava prehrana naj bi bila do 80% sestavljena iz bazičnih živil. Sledeča preglednica naj vam pomaga pri sestavljanju vaših obrokov:

Kislost in bazičnost živil

To spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo. Če želite še naprej uporabljati našo stran, se morate strinjati z našo Izjavo o zasebnosti.