• Spominjaj se sobotnega dne - četrta zapoved

  "Spominjaj se sobotnega dne in ga posvečuj!" 2 Mz 20,8

 • GOSPODOVA je zemlja - Bog je stvarnik

  "GOSPODOVA je zemlja in kar jo napolnjuje, zemeljski krog in njegovi prebivalci." Ps 24,1

 • Sedmi dan je dan počitka

  "Sedmi dan je Bog dokončal delo, ki ga je naredil, in počival je sedmi dan od vsega dela, ki ga je storil." 1 Mz 2,2

 • GOSPOD je moj pastir

  "GOSPOD je moj Pastir, slabo se mi ne more goditi." Ps 23,1

 • Sedmi dan je sobota, dan počitka

  "Šest dni naj se opravlja delo, sedmi dan pa je sobota, dan počitka, posvečen GOSPODU ..." 2 Mz 31,15

 • Bog je o sedmem dnevu rekel

  "Kajti nekje je rekel o sedmem dnevu takole: In Bog je počival sedmi dan od vseh svojih del." Heb 4,4

 • Bog je blagoslovil sedmi dan

  "In Bog je blagoslovil sedmi dan in ga posvetil, kajti ta dan je počival od vsega svojega dela, ki ga je storil, ko je ustvarjal." 1 Mz 2,3

 • Slavite Gospoda, ki zdravi bolne

  "Slavi, duša moja, GOSPODA in ne pozabi vseh njegovih dobrot! Ki ti odpušča vse tvoje krivice, ki ozdravlja vse tvoje bolezni." Ps 103,2-3

 • Bog je ustvaril človeka

  "Jaz sem naredil zemljo in ustvaril človeka na njej, jaz sem s svojimi rokami razprostrl nebo in poveljujem vsej njegovi vojski." Iz 45,12

 • Sin človekov - Jezus je Gospodar sobote

  "Sin človekov je namreč gospodar sobote." Mt 12,8

Akne icon

Artritis je vnetje sklepov in je lahko različnih vrst. Štirje najpogostejši so osteoartritis (artroza), revmatoidni artritis, infekcijski ali toksični artritis in putika. Določene oblike artritisa so povezane z znižanjem temperature kože in krvnega pretoka do okončin.

 

 

Osteoartritis povzroča prekomerna uporaba sklepov. V glavah nekaterih specialistov se zastavlja vprašanje ali lahko povzročitelj okužbe, kot je virus, sodeluje tudi v nekaterih primerih osteoartritisa. Ta oblika artritisa je običajno omejena na preobremenjene sklepe. Bolečina je običajno hujša zgodaj zjutraj, vendar se hitro izboljša pri gibanju in ogrevanju osebe.

Revmatoidni artritis nastane zaradi neznanega vzroka, lahko je povzročitelj virus, lahko gre za imunsko reakcijo ali degenerativni proces po zaužitju toksina. Strupene ali nalezljive artritide povzročajo mikrobi, kot je tisti, ki povzroča gonorejo, ali toksini, ki lahko neposredno napadajo sklepe. Okužba, denimo okoli zob, kronične okužbe na koži ali kronična okužba debelega črevesa lahko včasih povzročijo artritis. "Limski artritis" je bolezen, ki je bila nedavno opisana v nekaterih severnih zveznih državah, zdaj pa je zagotovo dokazano, da je povezana z ugrizom klopov. Ali artritis lahko sproži povzročitelj okužbe ali kakšen strup, ki ga vbrizga klop, še ni znano. Na srečo se zdi, da je bolezen samoomejena.

Putika je oblika artritisa, ki nastane zaradi prisotnosti kristalov sečne kisline v sklepih ali okoli njih ali v mehkih tkivih. Purini so krivci za dvig sečne kisline. Hrana živalskega izvora in živilski kvasovki - pekovski kvas in pivski kvas, povzročajo zvišanje sečne kisline. Na splošno velja, da je uživanje preveč bogate hrane, zlasti tiste, ki vsebuje veliko purinov, pri osebah, ki so gensko predisponirane, vzrok te oblike artritisa. Značilni so vroči, otekli, občutljivi sklepi.

Infekcijski ali toksični artritis povzročajo nekateri mikrobi, kot je gonokok, ki lahko neposredno napadejo sklepe. Drugi mikrobi povzročajo artritis, tudi če je okužba drugje v telesu, na primer okoli zob, na koži ali v debelem črevesu. Včasih napačna prehrana ali virusna okužba zgornjih dihal lahko povzroči bolečine v sklepih.

Način za boj proti artritisu je boj proti vzroku v največji možni meri. Od zgodnjega otroštva je treba zaščititi sklepe, da se ob naravnem staranju sklepov približno po 50. letu starosti ne bodo odzvali s preraščanjem kostnega hrustanca, degeneracijo in vnetjem mehkega tkiva. Treba se je že na začetku navaditi, da občutimo bolečino v sklepih, da se izognemo kakršni koli dejavnosti, ki povzroča bolečino, na primer dolgotrajno nošenje težke teže ali zadrževanje sklepa v nenormalnem položaju.

Ker natančen vzrok revmatoidnega artritisa ni znan, je treba uvesti splošni program zdravljenja, ki odpravi vse domnevne vzroke, ki bi lahko sprožili revmatoidni artritis. Ker se nekateri psihološki dejavniki vedno znova pojavljajo v življenju posameznikov, ki razvijejo revmatoidni artritis, bi moral biti življenjski cilj čim bolj dokončno obravnavati psihološke in čustvene dejavnike. Še posebej bi bilo potrebno skrbno ravnati z zakonsko stisko, saj se v mnogih primerih revmatoidni artritis nahaja v zakonskem sporu. Kadar koli se pri posameznikih z revmatoidnim artritisom najde globoka in nerešena psihološka bolečina, je pogovor z izkušeno osebo, dokler se konflikt ne reši, dobra izbira. Zaupanje v Boga in poznanje njegove poti za nas pa še boljše.

Nekaterim osebam z revmatoidnim artritisom ali revmatičnimi bolečinami pomaga prehrana, ki je popolnoma brez družine razhudnikovk. Sem spadajo paradižnik, krompir, jajčevci in paprika. Dieto je potrebno strogo upoštevati 3 mesece, brez ene same izjeme, da bi lahko ustrezno preizkusili, če je posameznik občutljiv na strupene alkaloide, ki jih najdemo v razhudnikih. Podobno se lahko iz okolja občutljivega posameznika izločijo drugi alergični toksični ali nalezljivi povzročitelji.

Putiko lahko uspešno zdravimo z izrazito spremembo življenjskega sloga. Oseba mora začeti program rednosti, se odpraviti pravočasno v posteljo, vstati pravočasno, jesti obroke pravočasno in imeti telovadbo ob svojih časih. Med akutnim izbruhom mora biti prehrana najpreprostejše sorte, ki prvih 6 do 12 tednov vključuje samo sadje, zelenjavo in polnozrnate žitarice, dokler putika ni pod nadzorom. Takrat lahko dodamo oreščke. Če imate prekomerno težo ali hipertenzijo (povišan krvni tlak) kot del bolezni, ju je treba popraviti. Postopoma se vrnite k polni, redni prehrani, vendar z omejitvami glede hrane, ki vsebuje veliko purinov, snovi, ki vsebujejo metilksantin (kava, čaj, kola-pijače in čokolade), ter vse bogate hrane.

Mnoge osebe s kakršno koli vrsto artritisa bodo lajšale bolečine in razgibale sklepe s pomočjo toplote. Paziti se je treba naprav, popularnih diet in nedokazanih zdravil. Za boleče roke se lahko ponoči nosijo raztegljive najlonske rokavice. Telesna teža se mora zmanjšati na nekoliko pod povprečno težo glede na višino in starost. Zagotoviti je treba ustrezna oblačila, ki bodo odpravila možnost tudi najmanjšega ohlajanja okončin, vratu ali ušes. Ključna je dobra drža, globoko dihanje (s trebuhom) in izogibanje dimu, vonju po razpadajočih listih in plinu. Izogibajte se uporabi nekaterih kemikalij: tobaka, alkohola, vseh drog in zdravil, prehranskih dopolnil in celo deodorantov. Bodite redni v vseh življenjskih navadah in vsak dan delajte isto (rutina). Gojite pozitivno razpoloženje, ki v celoti odpravlja jezo, vznemirjenje, tesnobo; in vadite prijaznost, blagost, veselje, potrpežljivost in tišino.

Splošna navodila

Čeprav je artritis težko zdraviti, lahko učinke pohabljenja upočasnimo, bolečino pa lahko nadziramo z uporabo nekaterih telesnih in prehranskih programov. Ključnega pomena je, da sledite programom do črke, saj je prav tista stvar, ki se lahko šteje za nepomembno, ključ do uspeha. Odločite se, da boste dosledni do sebe in upoštevali vsak predlog.

Življenjski slog

 • Spotite se vsak dan za 20 min do 2 uri s telovadbo, soncem ali vročino. Vedno imejte glavo hladno. Dnevno se sončite.
 • Ponoči nosite raztegljive najlonske rokavice na bolečih rokah. Električna odeja je mnogim v pomoč.
 • Zmanjšajte težo na nekoliko pod povprečno težo za višino in starost. Z ustreznimi toplimi oblačili preprečite najmanjše ohlajanje okončin, vratu ali ušes. Hladna koža je nenormalna.
 • Imejte dobro držo. Vadite globoko dihanje z vsakim vdihom. Tako se lahko prebava izboljša in cirkulacija pospeši.
 • Namesto zdravil uporabljajte toploto, post, gorčične obkladke, zeliščne čaje, nežno masažo in druge naravne metode lajšanja bolečine v sklepih. Parafinska kopel in obkladek iz oglja sta mnogim olajšala bolečine.
 • Izogibajte se uporabi tobaka, alkohola, vseh drog, farmacevtskih izdelkov, prehranskih dopolnil, losjonov, deodorantov in kozmetike. Zmerno uporabljajte milo, ki ni na osnovi masti. Uporabljajte manj čistila za posodo in poskrbite, da ga temeljito splaknete iz rok.
 • Ne vdihavajte nobenih hlapov ali česar koli, kar bi imelo neprijeten vonj, vključno z gnilim listjem ali bencinom.
 • Izogibajte se poškodbam vseh vrst tkiv, kot so raztrganine, termične in druge opekline itd. Obstajajo dokazi, da poškodbe tkiv povzročajo protitelesa, ki lahko poškodujejo sklepe. (Lancet, 6. maja 1972, str. 1019)
 • Izogibajte se psom, mačkam, pticam in vsem bolnim živalim, saj je pri revmatoidnih bolnikih večja verjetnost, da so bili v preteklosti v stiku s hišnim ljubljenčkom, kot pa osebe, ki nimajo revmatoidnega artritisa.

Prehranska navodila

 • Jejte majhne grižljaje, tretjino običajne velikosti.
 • Vilice odložite med žvečenjem.
 • Preden zaužijete, žvečite, dokler hrana ni krema (zelo pomembno).
 • Niti drobtinice hrane ali pijače med obroki (med zajtrkom in kosilom), razen vode.
 • Posrkajte za večerjo pol skodelice sadnega soka ali preskočite večerjo.
 • Dnevno pojejte 2-4 marelice in 3-6 oliv. Pri putiki vsakodnevno pojejte porcijo češenj.
 • Ne jejte sadja in zelenjave ob istem obroku; ne uživajte tekoče hrane, razen če preskočite običajni obrok.
 • Za en obrok uporabite največ tri jedi (npr. testenine, omaka, solata; ne preveč sestavin).
 • Postite se en ali dva dni v tednu, če teža to dopušča (če niste presuhi), saj post pogosto olajša probleme.
 • Uporabite prehrano z veliko vlakninami. Posebej učinkovita so nebrušene žitarice in sadje z veliko pektina (jabolko, kutina, črni in rdeči ribez, kosmulje, brusnice).
 • Dvakrat na teden si privoščite zelene sokove, pripravljene s peteršiljem, solato, zeleno ali drugo zelenjavo in korenčkovim sokom, ki ga svežega stisnete. Nekaterim pomaga Alfalfa čaj (1 skodelica na dan).
 • Odpravite zaprtje in napenjanje.
 • Rednost pri vseh stvareh je bistvenega pomena.
 • Skupina živil iz družine razhudnikovk povzroča artritis približno 10% populacije. Ta hrana vključuje paradižnik, krompir, jajčevce in papriko. Tudi malce paprike za okus bo pokvarilo hrano. Dva meseca držite strogo abstinenco kot preizkus.
 • Mleko je nosilec bakterij, ki lahko povzročijo artritis. Zdi se pametno, da iz prehrane izpustite mlečne izdelke, saj 75% revmatoidnih bolnikov goji bakterije v grlu in ima prisotne v krvi protitelesa nanje (Acta Medica Scandinavica, 192: 231–239, september 1972).

Postopek pri artritisu

1. in 2. dan

 • Živite po urniku, še posebej v prvem mesecu, kolikor je le mogoče, upoštevajte vse urnike: obroke, spanje, vstajanje, higieno, študij, delo, molitve itd.
 • Prvi dan začnite program hoje. Hodite kolikor je udobno. Postopoma delajte do 7 km na dan. Dnevno si vzemite dve kopeli v najčistejši možni vodi ampak brez mila. Suho ščetkajte kože pred vsakim prhanjem ali kopeljo s trdo krtačo.
 • Trikrat na dan naredite vaje za globoko dihanje: vdihnite čim globlje, zadržite in štejte do dvajset, izdihnite čim globlje, zadržite in štejte do deset. To vajo ponovite dvajsetkrat, vedno na svežem zraku. Vzdržujte dobro držo, stoje, sede, leže.
 • Vsakodnevno si privoščite kontrastne kopeli (tople in hladne) za lajšanje bolečin in za zdravljenje, v katere boste vključili celotno telo ali le okončine. Ponavljajte enkrat do štirikrat na dan, kot je navedeno. Vroče 6 minut, hladno 30 sekund. Za kolke: sedete v toplo kad za 6 min in nato v manjši lavor z mrzlo vodo, kamor se usedete za 30 sekund.
 • Če se mestna voda uporablja za pitje, jo je potrebno destilirati ali prekuhavati. Za izboljšanje okusa kuhane vode, ohlajeno zmiksajte za 1/2 minute, da se ponovno napolni s kisikom.
 • Vsak dan 20 minut delajte vaje za ogrevanje.
 • Gojite pozitivno naravnanost. Odpravite jezo, razburjenje, tesnobo, TV, filme. Vadite prijaznost, blagost, veselje in potrpežljivost.
 • Ne uporabljajte drog. Bodite previdni pri uporabi kozmetike, mil in razpršil.
 • Na začetku tega programa se postite dva dni. Dnevno pijte približno 10 kozarcev vode ali dovolj, da urin ostane bledo rumen ali brezbarven.

3. dan

 • Zajtrk: sok (sveže stisnjen) 3,5 dcl
 • Kosilo: sadje (nesladkano) 2-3 porcije
 • Večerjo izpustite

4. dan

 • Zajtrk: surovo sadje, 2 kosa
 • Suh polnozrnat kruh, 1 porcija
 • Kosilo: surovo sadje ali zelenjava, 2 porciji
 • Kruh, 1 rezina
 • Večerjo izpustite

5. dan

 • Zajtrk: sadni obrok
 • Kosilo: zelenjavni obrok
 • Večerjo izpustite

6. dan

 • Pričnete z artritično dieto.
 • Začetna artritična dieta
 • Izvajajte jo prve štiri tedne, bodite strogi.

Odpravite:

 • Kis (vinski, jabolčni, balzamični)
 • Prekajeno hrano
 • Kislo hrano
 • Konzervirano hrano
 • Rafiniran škrob
 • Omake, zgoščevalce
 • Kava, čaj, alkohol
 • Gazirane pijače
 • Rafinirano hrano: ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe, olja, vitamine, minerale
 • Sladice, sladkarije, datlje, med, suho sadje
 • Živalske izdelke
 • Vso hrano, ki tvori plin
 • Kombinacije sadja in zelenjave
 • Začimbe (poper, muškatni orešček, klinčki, soda bikarbona, pecilni prašek)
 • Pečeno ali prekuhano hrana
 • Nezrelo ali prezrelo sadje in zelenjavo
 • Hrano z dodatki, balzami, konzervansi itd.
 • Konzervirane in zamrznjene sokove
 • Hrana ki je fermentirala ali se starala pri predelavi
 • Razhudnikovke (krompir, paradižnik, paprika, jajčevci in tobak). Za uspešno odstranjevanje razhudnikov iz prehrane morate postati "bralec deklaracij". Nekatere blagovne znamke jogurta vsebujejo krompirjev škrob, nekateri zeliščni čaji vsebujejo pekočo papriko, paprika je v nekaterih sirih, nekatera otroška hrana pa vsebuje krompirjeve in paradižnikove proizvode. Dieto je treba dosledno upoštevati - tudi ščepec začimbne paprike lahko povzroči simptome.

Uporabljajte zmerno:

 • Sol
 • Polnozrnate žitarice
 • Sladko sadje
 • Stročnice

Prosto uporabljajte:

 • Blago sadje: olive (ne v kisu), avokado
 • Zelenjavo z nizkim škrobom: špargelj, zelena, brokoli, kumara, zelenjava vseh vrst, ohrovt, pesa, kalčki, endivija, zelena solata, gorčica, okra, čebula, bučke, mlado korenje, drobni pastinak, mlada repa, špinača, stročji fižol, švicarska blitva, buča, listi od repe.
 • Sadje z nizkim škrobom: jabolka, marelice, jagode, češnje, grozdje, grenivke, melone, nektarine, pomaranče, papaja, ananas, breskve, slive, lubenice.

Vir informacij:

Uchee Pines Lifestyle Center
Cesta 30 Uchee Pines # 75
Seale, Alabama 36875
Tel. +1-334-855-4764
https://www.ucheepines.org

 

 

To spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo. Če želite še naprej uporabljati našo stran, se morate strinjati z našo Izjavo o zasebnosti.